Filtrovanou kávu si pravděpodobně dokážeme všichni vybavit. Ještě před nedávnem měl domácí překapávač snad každý, kdo nebyl ochoten pít jen ,,turka´´ Podobně tomu bylo i v zahraničí, zvláště pak v USA, kde je černá káva symbolem pracovního dne.
Dnešní filtrovaná káva je trochu jiná. Především je zdokonalená a to nejen pomůckami, které se pro její přípravu používají, ale také použitými zrnky. Nikdy dříve nebylo možné mít z ,,filtru´´ takový požitek, jako s použitím výběrové kávy. Pojďme se tedy podívat na to, jak si takovou dobrotu připravit.
Budeme potřebovat
- Chemex, V60 nebo jiný nástroj na filtrovanou kávu
(Existuje nespočet různých modelů lišících se velikostí, použitým materiálem i technikou použití)
- Filtry vhodné pro Váš dripper
(Je vhodné používat originální filtry, existují však i velice kvalitní filtry jiných značek)
- Filtrovanou vodu
(Teplota 92-95 °C)
- Mlýnek
(Ruční nebo elektrický)
- Baristickou váhu, postačí i kuchyňská s přesností na gramy
(Ideálně zrnkovou, kterou namelete těsně před přípravou)
- Výbornou kávu
(Ideálně zrnkovou, kterou namelete těsně před přípravou)
Pokud dodržíte několik důležitých kroků, je příprava filtrované kávy velice jednoduchá.
Prvním krokem je příprava vody. Vhodná je filtrovaná o teplotě 92-95°C. Čím světlejší pražení, tím vyšší teplota. Pokud nemáte konvici s přesným nastavením teploty, stačí po vypnutí běžné rychlovarné konvice vyčkat cca 1 minutu. Voda bude mít optimální teplotu.
Během přípravy vody si odměřte 18g kávy a namelte v mlýnku na střední hrubost, to odpovídá přibližně hrubosti, jakou má kuchyňská sůl.
Pokud máte větší dripper nebo Chemex, použijte větší množství kávy. Výchozí poměr kávy a vody je 1:15. Samozřejmě můžete tento poměr následně upravovat podle výsledné chuti.
Do dripperu následně vložte papírový filtr a důkladně propláchněte horkou vodu. Nejen, že se zbavíte případné papírové chuti v kávě, ale zároveň nahřejete celé zařízení a díky tomu nebudete ztrácet důležitou teplotu během extrakce kávy. Horkou vodu po chvíli vylijte.
Do filtru vsypte namletou kávu tak, aby byla co nejvíce kompaktní, zarovnaná a uprostřed filtru.
Nyní provedeme tzv. spaření. Zalijeme kávu cca 30ml vody o teplotě 92-95°C a necháme tzv. vykvést.
Vyčkáme cca 45 vteřin a kávu začneme znovu zalévat krouživými pohyby až do konečného množství 270ml.
Celý proces by měl trvat 2-3 minuty. Pokud bude proces rychlejší, upravte mletí na jemnější. V případě pomalejší extrakce nastavte naopak hrubší mletí.
Nechte kávu několik minut chladnout a následně promíchejte. Ideální teplota pro konzumaci je 60°C, kdy je chuťový profil kávy nejvíce čitelný. Avšak i studená káva je velice zajímavá.
Vítejte ve světě kávového experimentování a přejeme dobrou chuť! :-)