Káva v džezvě

Káva z džezvy je nejstarší známý způsob přípravy našeho oblíbeného nápoje. První měděné konvičky se pravděpodobně začaly objevovat v orientu krátce po té, kdy se káva z Etiopie dostala přes Jemen do Arábie a Turecka. Obzvláště Turecko pak bylo a stále je výborným zpracovatelem kovů. Proto získala káva z džezvy přídomek turecká. A to i přesto, že se v podobných konvičkách resp. džezvách připravuje také v Arábii, Arménii, Bosně, Chorvatsku a v mnoha dalších státech východního Středomoří.

 

Je také dobré si připomenout, že tato turecká káva nemá žádnou souvislost s českou ,,tureckou kávou''. Jak vznikla česká varianta popravdě nevíme, ikdyž nějakou představu máme. To zde ale rozebírat nebudeme :-) Návodů na výbornou kávu v džezvě najdete nespočet. Určitě neexistuje ten jeden jediný správný. Způsobené to bude právě širokým geografickým záběrem, kde se tímhle způsobem káva připravuje. Některé tyto státy mezi sebou nemají dobré vztahy a tak, možná i trochu na just, říkají, že jejich způsob přípravy je nejlepší. Vyzkoušeli jsem jich hodně a každý má něco do sebe. Někde se káva nechává vzkypět jednou, někde i třikrát. Někde přidávají koření, jinde sladí kávu během varu. Pokud Vás příprava kávy v džezvě chytne, určitě doporučujeme experimentovat. Na začátek Vám ale prozradíme náš jednoduchý a ověřený způsob, jak se Vám káva povede i napoprvé.

 

Budeme potřebovat

  • Džezvu 

(Ideálně měděnou, může být i mosazná. Nedoporučujeme však jiné materiály a to z důvodů tepelné vodivosti)

Podívejte se na naší nabídku ZDE.

  • Vodu 

(Těsně před bodem varu, urychlíte tím přípravu)

  • Výbornou kávu 

(Ideálně zrnkovou, kterou namelete hodně na jemno těsně před přípravou.

My doporučujeme směs Džezva, která je ze 70% Arabica a ze 30% Robusta. Ta dodá turecké kávě ty správné grády)

DŽEZVA-11 zmenšená

Postup je vcelku jednoduchý. Dá se říci, že se jedná spíše o rituál a během přípravy na Vás dýchne atmosféra orientu

Prvním krokem je namletí kávy. Viz. náš článek o mletí. Káva musí být namleta opravdu hodně jemně. Podobně jako hladká mouka. Jen málokterý elektrický mlýnek je schopný Vám kávu takto namlít. Pokud to s tureckou kávou myslíte vážně, investujte do kvalitního ručního mlýnku.

Budeme připravovat recept v poměru 1:10. V našem případě používáme džezvu na 180ml vody, tudíž budeme potřebovat 18g namleté kávy. Jedná se o cca 4 vrchovaté čajové lžičky. Přesnější je však použít kavárenskou váhu.

 DŽEZVA-2zmenšená DŽEZVA-3 zmenšená

Namletou kávu zalijte vodou ve zmíněném poměru 1:10. Pro eliminaci časového kontaktu kávy s vodou a urychlení procesu vaření je vhodné použít vodu předvařenou. Když zalijete džezu vodou studenou, nejen, že bude příprava trvat podstatně déle, ale zároveň ztratíte kontrolu nad chutí výsledného nápoje. U všech metod přípravy je dobré snažit se omezit kontakt studené vody s kávou na co nejkratší čas. Maximálně na 5 minut. Pokud byste horkou vodu neměli, např. budete džezvu připravovat v přírodě, nejprve dejte vodu ohřát a pak teprve přidávejte namletou kávu.

DŽEZVA-5 zmenšená

Kávu po zalití důkladně promíchejte tak, aby v džezvě nevznikaly hrudky. Následně postavte na vařič. Dávejte pozor aby džezva nepřetekla, káva za krátkou chvíli zvětší svůj objem a vzkypí. Džezva Vám nesmí začít vařit. To by degradovalo chuťové vlastnosti kávy.

 DŽEZVA-9zmenšená DŽEZVA-18zmenšená

Zkoušeli jsme způsoby, kdy se káva po prvním vzkypění odstaví, mírně zchladí a pak se celý proces opakuje. Třeba i třikrát. (Arménský a Bosenský způsob) Nám se však osvědčilo hned po prvním vzkypění proces vaření ukončit a kávu ihned podávat (Turecký způsob). V šálku sice budete mít i sedlinu, nicméně je tak jemná, že si velice rychle sedne na dno hrnečku. Kávu můžete v tento moment dle potřeby osladit.

Budete-li chtít vyzkoušet džezvu s kořením, stačí do namleté kávy přidat půl lžičky mletého kardamonu nebo skořice.

I pití turecké kávy je rituál. Začíná se propláchnutím úst čistou vodou. Následně se pije káva ze specifických malých šálků a po dopití si osladíte život tzv. Turkish delight - cukrovinkou nebo datlemi.

DŽEZVA zmenšená 

 

Příprava a pití kávy z džezvy je opravdový zážitek. Určitě s ním okouzlíte i jakoukoliv návštěvu.

Dobrou chuť! :-)