Moka konvička je vynález z roku 1933. Stojí za ním Alfonso Bialetti, podle kterého se také jmenuje známá firma, která se zabývá výrobou tohoto výtečného malého kávovaru.
Jako u všech náčiní, i zde platí, že sebelepší výrobek neudělá dobrou práci sám. Největší podíl na úspěchu mají ruce. Aby se i Vaše ruce mohly chopit úspěchu a Vy jste si mohli vychutnat úžasnou kávu velice blízkou espressu, připravili jsme jednoduchý návod, jak získat ten nejlepší výsledek. Pojďme na to!
Budeme potřebovat
- Moka konvičku
(Je více velikostí i modelů včetně těch, které fungují na indukci, nebo jsou na elektřinu)
- Vodu
(Těsně před bodem varu)
- Výbornou kávu
(Ideálně zrnkovou, kterou namelete těsně před přípravou. My doporučujeme vyváženou směs № 2020)
Pokud dodržíte několik důležitých kroků, je příprava výborné kávy v moka konvičce velice jednoduchá a rychlá. Základním klíčem k úspěchu je čistota. Často majitelé moka konviček tento bod opomenou. Doporučujeme po každé přípravě konvičku řádně umýt a vysušit. Důležité je zbavit se zbylých kávových olejů a vyčistit sítko a těsnění. Pokud nebude konvička před přípravou čistá, hrozí, že bude chuť kávy kyselá.
Prvním krokem je příprava vody. Vhodná je filtrovaná. Vodu nikdy nevařte v konvičce se sítkem plným kávy. Cílem je, aby namletá káva byla v kontaktu s vodou co možná nejkratší možnou dobu. Jinak bude káva příliš kyselá a hořká. Vodu tedy uvařte v běžné rychlovarné konvici, pak ji nalejte do základny konvičky. Hladina musí být těsně pod přetlakovým ventilem.
Následně nasaďte sítko s namletou kávou. Stupeň mletí je středně jemný. Jemnější než na překapávanou kávu, ale hrubší než na espresso. Více o mletí najde ve článku Mletí - klíč k úspěchu.
Umletou kávu nasypte do sítka a urovnejte, ale nepěchujte. Je důležité, aby byla pro vodu prostupná. Ujistěte se, že jsou okraje sítka čisté, jinak by těsnění neplnilo svůj účel.
Nyní celou konvičku zašroubujte do sebe a dejte vařit. Doporučujeme střední ohřev. Tento krok však musí každý vyzkoušet sám.
Až uslyšíte, že voda začíná vařit, připravte se na úžasnou podívanou. :-) Ve spodní části se zvýší tlak a voda se začne tlačit přes trubičku sítka ke kávě, kde dochází k extrakci. Extrahovaná káva pak pokračuje vzhůru a následně vytéká do horní části konvičky.
Celý proces stále kontrolujte. Jakmile začne káva u výpusti více probublávat a být více vodová, konvičku odstavte. V tento moment máte hotovo. Pokud byste ve varu pokračovali, výsledná káva bude vodová bez výrazného těla a požadované chuti.
Dobrou chuť! :-)