Mletí - klíč k úspěchu

Máte raději kávu překapávanou, tureckou nebo snad espresso? Na každou metodu můžete v podstatě použít stejný druh kávy. A to i přesto, že některé mohu více vyniknout při mírně světlejším pražení (překapávané) některé naopak při tmavším pražení (espresso). Na náš názor na stupeň, nebo chcete-li intenzitu pražení se podíváme v jiném článku. Dnes se zaměříme na to, jak a kdy kávu správně namlít a jaké jsou naše zkušenosti s běžně dostupnými mlýnky na trhu.

 

Předně Vám doporučujeme pořízení vlastního mlýnku a nákup zrnkové kávy. Podstatně déle si tak udrží své vlastnosti, pro které ji pijeme. To jsou její jedinečná chuť a nádherné aroma. Tyto vlastnosti bohužel ztrácí již 15 minut po namletí. V podobě zrn si své nejlepší vlastnosti udrží cca půl roku, doporučujeme ji však spotřebovat do 2 měsíců od pražení.

 

Na trhu jsou dvě základní varianty mlýnků. Elektrické nebo ruční. Jak asi správně tušíte, rozdíl bude v pořizovací ceně. Od té se samozřejmě převážně, ale ne vždy, bude odvíjet kvalita nejen zpracování samotného mlýnku, ale především namletí kávy. Pro občasné domácí použití Vám jistě postačí kvalitní ruční mlýnek s nastavitelnou hrubostí. Takový nástroj Vám bude s největší pravděpodobností sloužit celý život. Cena se bude pohybovat od 600,- do 4000,-. Můžete se také porozhlédnout po antikách a bazarech. Spousty zachovalých a kvalitních historických mlýnků se nachází právě tam. Často za zlomek ceny nového. Jen je určitě dobré se předem ujistit, že kávu namele na Vámi požadovaný stupeň. 

Jak na to-6Jak na to-8

S elektrickými mlýnky, které najdou své využití především při přípravě většího množství kávy, je to o poznání složitější. Na trhu najdete ,,mlýnky´´ již od 300,-. To je cena, kde nezačínají ani ruční varianty. Bohužel se nejedná o mlýnek, ale spíše o sekáček na kávu. Zrna více poničí, než namele a nebude podávat konzistentní výsledek.

U elektrického mlýnku doporučujeme ověřit, o jaké kameny se jedná. Buďto kónické nebo ploché. Každé mají své plusy a mínusy. O tom ale jindy. Dále je důležité aby mlýnek pracoval s pomalými otáčkami. Jestliže várku 7g na espresso namele za 3 sekundy, bude kávu přehřívat a ta tak ztratí své chuťové vlastnosti. Nesmíme také zapomenout na možnost nastavení hrubosti mletí. Čím více stupňů mletí mlýnek nabízí, tím spíše se Vám povede kávu správně extrahovat. Některé mlýnky nabízejí tzv. Stepless nastavení. V praxi to znamená, že mlýnek nemá krokování v nastavení hrubosti a můžete tak docílit velice precizního výsledku.

Strojky s dobrými výsledky začínají na částce okolo 5500,- pro domácí použití. Pro firmy a menší provozy pak na cca 10 000,-

Jak na to-15

 

Jak jste již určitě pochopili, pro každý způsob přípravy dobrého šálku je jiný stupeň mletí. Cíl je jediný. Vytvořit co nejintenzivnější emulzi kávových olejů a vody. S tím nám právě hrubost mletí pomůže. Jako pomůcku jsme pro Vás připravili jednoduchou tabulku, ve které si najdete svoji metodu přípravy kávy a k tomu odpovídající stupeň mletí. 

 

Džezva  Velmi jemné mletí - jako hladká mouka
Espresso Jemné mletí - jako hrubá mouka
Moka konvička Středně jemné mletí - mezi krupicí a hrubou moukou
Překapávané kávy (Chemex, Drip, V60 a další) Střední mletí - jako kuchyňská sůl
French press/Cold brew Hrubé mletí - jako hrubozrná sůl

 

Pro lepší představu si prohlédněte fotogalerii, kde můžete jednotlivé stupně vidět namleté tak, jak se nám pro jednotlivé metody nejlépe osvědčili. Fotografie jsou seřazené vzestupně od nejjemnějšího po nejhrubší.